Till huvudföreningenStartsida skidorTräningPolicyMotionSponsorerLänkarHistorikÅrsberättelser

 SENAST UPPDATERAD:
 2013-01-11 17:00

Om sektionenSkidspårKalendrarGalleriHammerdalsspelen

ANDRA SKIDSPÅR:

EDEBERGET - (Spårkarta)

Edeberget är den andra skidspårsanläggningen i Hammerdal. Anläggningen har visserligen färre spår, men det som saknas i kvantitet kommer tillbaka i kvalitet och det gäller inte minst Edeberget. På Edeberget finns ett spår med en längd av 2,5 km i tuff terräng med uppförs- och utförsbackar som kräver en uthållig och teknisk skidåkare.
SPÅR: 2,5 km (elljus)

        Edeberget på Skidspår.se

 

FYRÅS - (Spårkarta)

I Fyrås, en knapp mil sydväst från Hammerdal, finns ännu ett elljusspår. Normalt sett är inte elljusspåret i Fyrås något föreningen nyttjar annat än vid till exempel Kommunskidan. Fördelen med Fyrås är att det ligger högt och om det är -20 grader på Fyråbadet är det troligt att temperaturen i Fyrås bara är -15 grader.
SPÅR: 2,5 km (elljus)

            Fyrås på Skidspår.se

 

GÅXSJÖ

Hammerdalsbygdens fjärde elljusspår är förlagd i Gåxsjö. Elljusspåret i Gåxsjö är inget spår som Hammerdals IF nyttjar normalt sett bortsett från Gåxsjös deltävling i Kommunskidan. Elljusspåret prepareras med jämna mellanrum av Gåxsjö IF.
SPÅR: 2,5 km (elljus)

            Gåxsjö på Skidspår.se

SKIDSPÅR & ANLÄGGNINGAR

Hammerdal har två anläggningar för längdskidor med elljusbelagt skidspår. Huvudanläggningen heter Fyråbadet och har som längst ett 2,5 km elljusspår samt ett 10 km långt dagsspår. På Edeberget har tyvärr stora avverkningar skett med stora skador på spår och elljuset som gör att vi i nuläget inte kan ha någon verksamhet där.

Fyråbadet

På Fyråbadet finns Hammerdals största skidanläggning som sköts av Strömsunds kommun. Granne med skidspåren ligger campingen.

Spårstart

På Fyråbadet finns fem spår, från 1 km till 10 km, men det finns även en del kortare spår och varianter som varierar från år till år beroende på snömängd, tävlingsform, isförhållanden, maskinpark etcetera. Alla spår består av natursnö och det är gratis att åka. Normalt är det åkbart från mitten av november till mitten av april.

 

SPÅRSYSTEMSpårkarta

1 km: En slinga som avviker från resten av spåren och går runt badbassängen innan den ansluter med övriga spår för att sedan snabbt vika av igen. Slingan är lättåkt med två uppförsbackar och lika många utförsbackar. Halva spåret är elljusbelyst och banan kan åkas i både klassiskt och skate.

 2 km: Följer 2,5 km till banans högsta punkt innan spåret viker av via en ca 200 m lång slinga genom skogen i ojämnt underlag. Hela spåret är elljusbelyst och banan kan åkas i både klassiskt och skate.

 2,5 km: Spåret är rejält breddat och går genom kuperad terräng i skogslandskap och lämpar sig för såväl den aktive tävlingsåkaren som för motionären. Hela spåret är elljusbelyst och banan kan åkas i både klassiskt och skate.

 5 km: Följer stora delar av 2,5 km. Snabbåkt bana i kuperad och varierande terräng som kräver viss skicklighet och erfarenhet. Spåret är ej elljusbelyst, men banan kan åkas i både klassiskt och skate.

 10 km: Följer hela 5 km där själva 10 km-slingan börjar och slutar längst ut på 5 km-spåret. Därefter lättåkt genom varierande skogsterräng med mycket stakåkning, perfekt för Vasaloppsträning. Spåret är ej elljusbelyst och är, fram till dess att snömängden tillåter, endast preparerad för klassisk åkning.

 

 

Tillbaka