Till huvudföreningenStartsida skidorTräningPolicyMotionSponsorerLänkarHistorikÅrsberättelser

UPPDATERAD:
 2009-01-23 13:00

Om sektionenSkidspårKalendrarGalleriHammerdalsspelen

ARRANGEMANG:

» HAMMERDALSSPELEN (Skidor)

» KOMMUNSKIDAN

Skidsektionens historia

Skidsektionen har funnits i Hammerdals IF ända sedan föreningens bildande den 5 juni 1921.

Skidsektionen i Hammerdals IF har profilerat sig väl under 1900-talet.

STÖRRE HÄNDELSER:

• 1990 - DM arrangeras på Edeberget.

• 1989 - För första gången tvingas föreningen ställa in både Lilla Hammerdalsspelen och (Stora) Hammerdalsspelen, trots 3 månader emellan, bägge på grund av snöbrist.

• 1984 - Hammerdals IF arrangerar VM-uttagningstävling på Edeberget med direktsänd tv och radio på plats, efter att ha varit reserv för Luleå som dock fick inställa till följd av snöbrist. Tävlingen är sannolikt det största arrangemang som skidsektionen stått för och gav idel lovord från landets skidintresserade samt tv- och radiokommentatorer.

• 1981 - Ett svårslaget rekord tas då inte mindre än 6 (!) förbundssanktionerade skidtävlingar genomförs i Hammerdal under säsongen; Lilla Hammerdalsspelen, (Stora) Hammerdalsspelen, Senior-DM, Kommunmästerskap, Jamtlirundan samt en deltävling i Silverserien.

• 1981 - Hammerdals IF:s får sin första (och hittills enda) världsmästare genom Lars-Göran Dahl på JVM 15 km i tyska Schonack.

• 1980 - Nytt deltagarrekord för Lilla Hammerdalsspelen med sammanlagt 631 tävlande.

• 1975 - Hammerdals IF vinner lagtävlingen på distansen 30 km för herrar på SM.

• 1970 - Jan Halvarsson blir den förste någonsin att vinna det då nyintroducerade bergspriset i Evertsberg på Vasaloppet. Efter att ha varit i ensam ledning i större delen av loppet och dessutom spårat i yrsnö blev han till slut uppåkt och hamnade på en tredjeplats.

• 1969 - SM-stafetten på 3 x 10 km vinns av Hammerdals IF med laget Bjarne Andersson, Melcher Risberg och Jan Halvarsson.

• 1965 - Hammerdals IF arrangerar Same-SM där naturligtvis längdskidor fanns på programmet.

• 1951 - SM-stafetten på 3 x 10 km vinns av Hammerdals IF med laget Herman Pettersson, Melcher Risberg och Göran Thor.

ÖVRIGT:

Mellan 1985 och 1990 kunde (Stora) Hammerdalsspelen bara arrangeras en enda gång (1988). Samtliga inställda tävlingar berodde på snöbrist utom 1990 som ställdes in på grund av för få deltagare. Sedan dess har Stora Hammerdalsspelen legat vilande. Faktum är att även 1983 års upplaga ställdes in, men då till följd av -35 grader på tävlingsplatsen.

Mer historik kommer att läggas ut kontinuerligt.